2009. január 11., vasárnap

Személyi kölcsön helyett pénzügyi tanácsadás

Nemcsak a személyi kölcsönök témájára vonatkoztatva írom: azt hiszem a pénzügyi tanácsadók még sosem voltak annyira kelendőek idehaza, mint amennyire azok lesznek az elkövetkezendő években. (Hiszen egy pénzügyi tanácsadó nyilván nem javasolná senkinek a személyi kölcsönt, mint megoldást a pénzügyi gondjaira - vagy csak igen kivételes esetben.)
A gazdasági válság, a sokak számára átláthatatlan gazdasági folyamatok, a növekvő bizonytalanság végérvényesen elbizonytalanította az embereket és egyre többen fognak pénzügyi tanácsadókhoz fordulni abban a kérdésben, hogy hogyan oldják meg szorító kölcsön-helyzetüket vagy éppen mit csináljanak a megtakarításra szánt pénzükkel.

Mivel a magyar emberek pénzügyi alapképzése gyakorlatilag a nullához közelít, bizony van létjogosultsága a tanácsadói szakmának. Szerencsére a pénzügyi tanácsadók egyre többen vannak, egyre könnyebb megtalálni őket, tehát elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy pénzügyeink kérdéseit szakemberekkel is megvitassuk.

Mivel én többnyire az Interneten "mozgom", a magukat interneten is marketingező pénzügyi tanácsadókat jobban ismerem.
Vannak, akik egy-egy pénzügyi szolgáltató cég keretein belül tevékenykednek és vannak, akik egyénileg. A szolgáltató cégek többsége általában meglehetősen sablonos, mind szolgáltatásaiban, mind marketingjében; többségük csak egy újabb jellegtelen arc a sok ezer másik között. Néhány érdekesebbet ezek közül már eddig is megjelöltem itt a blogon.

Most inkább az egyéni pénzügyi tanácsadók felé néznék szét. Közülük talán a legegyedibb dr. Tóth András pénzügyi tanácsadó és az ő kis csapata. A dr. Tóth által írt hírlevelek olvasása nem mondhatni, hogy unalmas időtöltés, hiszen kiváló humora van, de ami még fontosabb, hogy ezzel a kicsit humoros-ironikus módszerrel is nagyon sok hasznos infót tud átadni az embereknek. A laza hangnem és közvetlen stílus szerintem nagyon meghálálja magát az eredményekben. Szinte egycsapásra bizalmat épít és odafigyelésre késztet. Szóval dr. Tóth az egyik, aki zseniális a maga területén - legalább is, ami a marketinget illeti, de mivel jó a marketingje, készséggel elhiszem neki, hogy szakmailag is, hiszen olyan embernek tűnik, akit tudja, mit csinál.

dr. Tóth hírlevelén keresztül találtam rá egy másik szimpatikus tanácsadóra. Őt Fa Kingának hívják és egy internetes oldalt épít, melynek címe penzugyiorangyal.hu. Kinga is felismerte, amit mostanra már sokan ebben az országban, hogy az embereknek - legalább is az embrek azon részének, akik kicsit is törődnek a pénzügyeikkel, mankóra, segítségre van szükségük, hogy elboldoguljanak a pénzügyi világ zegzugos útvesztőiben. Ebből a célból jött létre az oldal és nem mellesleg azért, hogy Kinga sokak fejében, mint könnyen elérhető, segítőkész pénzügyi szakértő maradjon meg.

A pénzügyi őrangyal hétköznapi emberek számára hasznos hétköznapi tanácsokkal szolgál a pénzügyek területén. Fókusza a családok anyagi biztonságának megteremtése és nem mellesleg a pénzügyi intelligencia fejelsztése azokban, akik hozzá fordulnak tanácsért.
Hogy pontosan kinek szól az oldal? Álljon itt a saját maga, vagyis a Pénzügyi Őrangyal meghatározása:
  • Ha már fordult meg olyan gondolat a fejedben hogy sikeres leszel, és ezért teszel is napról napra valamit, de a kivitelezéséhez még segítségre van szükséged, és elfogadod a segítséget pénzügyek területén az Őrangyalodtól.
  • Ha még azért dolgozol, mert muszáj, mert pénzre van szükséged, nem pedig azért, mert szereted a munkád. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy már most nem eshet egybe a munkád és a hobbid.
  • Ha a pénzügyeidbe is szeretnél rendszert és stratégiát vinni. Tudsz és akarsz is hosszabb távra gondolni.
  • Ha már volt olyan, hogy hó végére kifutottál a pénzügyi keretedből.
  • Ha volt már olyan, hogy a pénzügyi palettáról nem vagy nehezen tudtál csak választani, és jó lett volna külső segítség támaszkodni.
  • Ha valami nem sikerül elsőre, neki futsz még egyszer, mert tudod a siker a kitartástól függ.
  • Ha gyermeked nevelésében legalább olyan fontosnak tartod azt, hogy hogyan bánjon a pénzzel, mint azt, hogy egy jó szakmát adj a kezébe.

Akikre a fenti állítások igazak, azok bátran fordulhatnak Kingához tanácsért.

Általában mindenkinek csak javasolni tudom, aki személyi kölcsön felvételén gondolkodik, hogy gondolja meg többször is a dolgot, mielőtt belevág, mert a személyi kölcsön terhei sok évig nyújtanak nehéz terheket az amúgy is jobbára dülöngélő családi költségvetések nyakán. Meg lehet keresni például egy pénzügyi tanácsadót, hátha van egyéb ötlete vagy segíthet pénzforrásokat felszabadítani, amelyek azután megkönnyítik a személyi kölcsön vagy akármilyen egyéb hitel, lakáskölcsön, diákhitel, stb. terheit.