2009. február 14., szombat

Visszafogott finanszírozás: kevesebb autó kölcsön

A bankok a gazdasági válság hatásai miatt óvatosabban és jóval szigorúbb feltételekkel ajánlják ki a hiteleket az ügyfeleknek mint eddig. Érvényes ez minden fajta kölcsönre, de az egyik legjobban visszafogott terület az autó kölcsön.

Több gazdasági elemző szerint is a kölcsönre való autó vásárlás jelentősen vissza fog szorulni. A válság miatt az emberek egyébként is kevesebb új autót fognak vásárolni, aki viszont szeretne, annak számolnia kell a szigorúbb hitelfeltételekkel és azzal, hogy a csökkenő kínálatban nehezebben talál majd az igényeinek megfelelő autó kölcsön konstrukciót.

A K&H Bank már év elején bejelentette, hogy leállítja a lakossági autóhiteleket, azaz a továbbiakban nem áll módjában magánszemélyeknek autóvásárlási célra kölcsönt biztosítani. Emiatt dolgozókat fognak elbocsátani és vélhetően példájukat hamarosan a bankok nagy része követni fogja majd.

Az autóhitelezési piac a gazdasági válság hatására jelentősen át fog alakulni. A kockázatos devizakölcsönök száma egészen biztosan csökkenni fog az autók megvásárlásához igényelt kölcsönök esetén is. Az is elképzelhető, hogy a bankok teljesen leállítják a devizakölcsönök folyósítását. A hitelbírálat folyamata jóval szigorúbb lesz, megszűnik a 0% önerős kölcsön és az eddigi gyakorlathoz képest jóval magasabb kezdőrészlet befizetését fogják kérni a bankok. Mindezzel párhuzamosan emelkednek a kamatok is, hiszen a forint gyengülés ellen a jegybank folyamatos kamatemelésekkel próbál védekezni - nem biztos, hogy helyesen, de ez ettől még tény. A jegybanki alapkamat emelésének hatására pedig emelkedni fog a forintkölcsönök kamata is. Az is könnyedén megjósolható, hogy az autó kölcsön piacról szinte teljesen el fognak tűnni a nulla kezdőrészletű, hosszú futamidejű és halasztott tőketörlesztésű (első években csak kamatfizetés) kölcsönök.

Ha már az autóknál és az autó kölcsönöknél tartunk a nehezebb hitelhez jutás orvoslására létrejött egy új hitelkonstrukció, amit mondjuk kimondottan autóvásárlásra nemigen lehet használni, lévén, hogy éppen a már meglévő autó adja a fedezetet hozzá, de ettől függetlenül még érdekes lehet. Egy későbbi bejegyzésben részletesen is foglalkozom vele.

Az autó kölcsön piac kínálatának feltérképezéséhez mindenkinek figyelmébe ajánlom az autohitel.lap.hu oldalt, ahol számos, autóhitelezéssel kapcsolatos hasznos link található.