2009. március 17., kedd

Bankok személyi kölcsön kínálata válságos időkben


A bankok a gazdasági válság hatására sem csökkentik túlzottan a személyi kölcsön felvételére buzdító reklámkampányaikat. Egyik oldalon a betétkamatokat megfelelően vonzó szinten tartják, hogy annak, akinek nincs szüksége személyi kölcsönre, tegye a pénzét bankbetétbe a kockázatossá vált részvények helyett, másik oldalon a pillanatnyi megtorpanás után tovább bíztatják az embereket, hogy válság ide, válság oda, bizonyos dolgokról most sem kell lemondani. Mégis csak a hitelek hozzák a profitot, ugye...

Az alábbiakban néhány nagyobb, népszerű bank személyi hitel ajánlatait gyűjtöttem egy csokorba. Ugyanezen adatok megtalálhatók minden bank saját hivatalos weboldalán is.

ERSTE Bank


Az ERSTE személyi kölcsön ajánlata forint és devizalapú elszámolással is érvényes. Nem vizsgálják a pénz felhasználásának célját (tehát akár egy kedvezőtlenebb hitel kiváltására is használható), nem kérnek sem kezest, sem adóstársat. Sőt még a közjegyző előtti aláírástól is eltekintenek.
Azt állítják magukról, hogy a kölcsön gyorsan felvehető és bármikor visszafizethető.
Alapvetően azok számíthatnak az ERSTE személyi kölcsönére, akiknek van rendszerres jövedelmük - legyen az akár rendes jövedelem, akár nyugdíj, de nem lehet kevesebb, mint nettó 65000 Ft. Ez még önmagában kevés ahhoz, hogy a hitelt kiutalja a bank, a jövedelmi helyzet vizsgálata csak egyik eleme a hitelbírálati eljárásnak. További feltétel a bejelentett lakhely és a telefonos elérhetőség. A leendő ügyfél munkaviszonya legalább hat hónapos kell legyen, két hónapos bankszámla előtörténet is szükséges, köztartozása nem lehet és nem szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR, korábban: BAR lista) sem. További fontos felétel, amely a gazdasági válság begyűrűzésével nagy hangsúlyt kapott: a munkahely nem állhat felszámolás vagy csődeljárás alatt.
Az igényelhető hitelösszeg az ERSTE bank személyi kölcsön konstrukciójában 250000 és 5 millió forint között vagy ennek megfelelő euró összeg. A futamidő 1 évtől 8 évig terjed, fél éves lépésközökkel.

CIB Bank

A CIB személyi kölcsön igényléséhez szükséges egy állandó magyarországi lakcím, 22 és 65 év közötti életkor, legalább 1 éves folyamatos munkaviszony (munkáltati igazolás), jelenlegi munkahelyen minimum fél éves munkaviszonyt kell igazolni. Vállalkozók és cégtulajdonosok esetében 1 év folyamatos tevékenység azonos tevékenységi körben. A minimálisan szükséges nettó havi jövedelem 60000 Ft. Szükséges egy magán és egy munkahelyi telefonszám megadása és természetesen az ügyfél nem szerepelhet a KHR rendszerben.
A szükséges dokumentumok:
- személyi igazolvány
- utolsó két havi, jövedelemátutalást tartalmazó folyószámlakivonat (nyugdíjasoknak: nyugdíjszelvény bemutatása, vállalkozóknak: vállalkozói bankszámla kivonat)
- munkáltatói igazolás (nyugdíjasoknak: nyugdíjmegállapító határozat)
- magántelefonszám érvényességének igazolása (szolgáltatói szerződés bemutatása)
- vezetékes vagy mobil utolsó havi telefonszámla befizetésének igazolása
- ha nincs telefonszámla (véges telefon, feltöltős mobil), akkor egyéb a lakhelyre szóló közüzemi számla befizetésének igazolása

Egyetlen könnyítés a CIB személyi kölcsön igénylése esetén, hogy a munkáltatói igazolás nem szükséges CIB folyószámlával rendelkezőknek abban az esetben, ha rendszeres havi jövedelmük is erre a számlára érkezik.

K&H Bank

A K&H bank rendkívül széles személyi kölcsön portfólióval üdvözli a gazdasági válság beköszöntét. Létezik náluk euró kölcsön, forint alapú kölcsön, újratöltődő személyi kölcsön, ingatlanfedezetű személyi kölcsön lakástakarékkal rendelkezőknek, biztosítással egybekötött ingatlanfedezetű személyi hitel, fix forint kamatozású deviza hitel és még a K&H egészségpénztáron keresztül is juthatunk hitelhez, ha máshogy már végképp nem megy.

A K&H euró személyi kölcsönt 21. évüket betöltött személyek igényelhetik, akik munkavállalók vagy vállalkozók és rendelkeznek igazolható és terhelhető jövedelemmel. A jövedelem igazolásának módja és a kritériumok általános jellegűek (munkáltató igazolás, munkaviszony hossza). A havi minimális rendszeres jövedelem 70000 forint. Szükséges még vezetékes vagy mobil telefon is a pozitív elbíráláshoz.
Az euró kölcsön összege 150000 - 3 millió forintnak megfelelő euró összegig terjedhet. A törlesztés forintban történik K&H folyószámláról (folyószámla nyitás kötelező). 1.2 milliós összeg felett szigorodnak a feltételek, bizonyos esetekben társigénylő bevonása szükséges. A K&H Bank saját üzleti pozíciójának védelmére 1%-os kamatkedvezménnyel bíztatja az ügyfeleket kezes bevonására. Pozitívum, hogy az euró devizanem kérésre forintra váltható a hitel futamideje alatt bármikor.

A K&H euró személyi kölcsön a bankfiókokban vagy akár az interneten keresztül is igényelhető egy űrlap kitöltésével (természetesen az ügyintézéshez a továbbiakban be kell menni a fiókba). Fontos, hogy az 1,2 milliós határ felett a bank közjegyző előtti egyoldalú kötelezettségvállalást vár az ügyfelektől.
A K&H olyan deviza alapú személyi hiteleket is nyújt, amelyeknél az ügyfél kérésére a törlesztőrészleteket fix forintösszegekben határozzák meg.

A K&H forint alapú személyi kölcsöne szinte hajszálra ugyanazokkal a feltételekkel bír, mint az euró alapú. A különbség a devizanemben és természetesen a kamatokban van.

A K&H újratöltődő személyi kölcsön egy klasszikus hitelkártya és az áruhitel tulajdonságait ötvözi magában. Igazából a hazai piacon egy eléggé egyedi megoldásról van szó. A kölcsön bankkártyával érhető el egy hitelszámláról, amelyen a hitelkeret folyamatosan megújul. Kétségtelenül egy egyszerű és rugalmas pénzügyi megoldás különféle fogyasztási cikkek vagy szolgáltatások vásárlására. A hitelkeret az igénylő havi jövedelmének megfelelő mértékben korlátozza a bank. A szükséges havi jövedelmi minimum 55 ezer nettó forint. A hitel futamidejét az ügyfél 1 és 5 év között választhatja meg. A havi törlesztőöszseget az első vásárlás után a folyósítás napján számolja a bank és a hitelkeret felhasználásának függvényében ez hónapról hónapra változhat. Minden újabb vásárlásnál a hitel futamideje újraindul. A visszafizetett tőketartozással a hitelkeret újratöltődik, tehát a visszafizetett tőkerész újra felhasználható.

Itt jegyezném meg, hogy ha a kölcsönt a K&H Medicina Egészségpénztár által támogatott szolgáltatások igénybevételére kívánja felhasználni, akkor az Egészségpénztári tagságán keresztül lehetősége van arra is, hogy a hitelt a Pénztár folyósítsa. Ebben az esetben a hitelelbírálás jelentősen egyszerűsödik és a folyósítás ideje is lerövidül.

A K&H Bank személyi kölcsöneinek utolsó nagy csoportját alkotják az ingatlanfedezetű személyi kölcsönök. Ezek között találni lakásmegtakarításokkal egybekötött és biztosításokkal egybekötött konstrukciókat is.

Látszik, hogy a K&H Bank nem véletlenül nyerte el a leginnovatívabb bank címet, hiszen csak a személyi kölcsönök palettáján óriási termékportfóliót fejlesztett ki. Mindenki a maga kockázatvállalási hajlandóságának és hitelcéljának figyelembevételével választhat a felkínált személyi hitelek közül.

Az egyes hitelkonstrukciók kiválasztása előtt, a konkrét számoláshoz mindenképp érdemes átböngészni a K&H Bank weboldalán elérhető hirdetményeket.

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen a K&H Bankhoz hasonlóan gyors és innovatív megoldásokkal szokott reagálni a piac rezdüléseire. A gazdasági válság hírének kirobbanásakor a befagyasztott hitelezés híreinek megcáfolására megjelent a Raiffeissen MOST személyi kölcsönnel, amelyről egy korábbi bejegyzésben már írtam, most pedig egy újabb szemályi kölcsön konstrukciót futtat Egyet Vissza Személyi Kölcsön néven, melyenk lényege, hogy 1 havi törlesztőrészletet bizonyos feltételek teljesülés esetén az ügyfél számlájára visszautalnak.
Feltétel, hogy az ügyfél pontosan fizesse a havi kötelezettségeit. Ez a konstrukció jelenleg csak a forint alapú, 7 éves futamidejű, fedezet nélküli személyi kölcsönökre érvényes.

Unicredit Bank

Az Unicredit személyi kölcsön ajánlatai inkább a hagyományos kategóriába tartoznak, bár itt is megjenik a K&H Bank esetében igénybe vehető újrafeltöltés.
Az Unicredit személyi kölcsöne egy szabadon felhasználható kölcsön, akár 96 hónapos futamidőre is felvehető, már kis összegektől (150 ezer Ft) is folyósítják és az elbírálás ígéreteik szerint gyors (1-2 nap). A kölcsön forint és deviza alapon egyaránt elérhető. 9 hónapon keresztüli pontos törlesztés esetén az addig viszsafizetett tőketartozás erejéig a hitelöszseg újratölthető. A hitelhez ingyenes hitelfedezeti biztosítás is jár.

Az Unicredit személyi hitel igénylése az általánosan megszokott feltételekhez kötött és az általánosan kért dokumentumok szükségesek hozzá. Ezekről pontosan az Unicredit Bank hivatalos honlapján tájékozódhat.

A sima személyi kölcsön felvételének feltételei és kondíciói nagy mértékben enyhíthetőek ingatlanfedezet bevonásával. Ez esetben akár jövedelem igazolás valamint közüzemi számla benyújtása nélkül is engedélyezi a Bank a hitelbírálatot, magasabb lehet a felvehető összeg, alacsonyabb a kamat és türelmi idő is kérhető.

OTP Bank

Az OTP Bank személyi kölcsön konstrukciót korábban már szemügyre vettem, (Személyi kölcsön konstrukciók: OTP Bank személyi kölcsön) most csak a teljesség kedvéért sorolom itt fel, mint az egyik legnyagyobb hitelintézetet.
Az OTP személyi kölcsön ingatlan vagy más fedezet bevonása nélkül, jövedelemigazolással vehető igénybe akár az igazolt havi jövedelem tízszeresééig is. A futamidő 13-84 hónap lehet, a maximális hitelösszeg pedig 5 millió forint (a minimum 100 ezer Ft). A kölcösn felvételét egyszerűbbé teszi, ha az ügyfél rendelkezik OTP folyószámlával amelyre legalább a megelőző 6 hónapon keresztül rendszeres havi jövedleem átutalás érkezik. Az OTP személyi kölcsönökhöz szintén kapcsolódik ingyenes hitefedezeti biztosítás. Apró figyelmesség, hogy a törlesztés napját az ügyfél választhatja meg.

Természetesen az OTP Bank is ajánl deviza alapú hiteleket a fornit hitelek mellett. A szóba jöhető konstrukciók pontos paramétereit az OTP Bank hivatalos honlapján érdemes megnézni.

PROVIDENT

Sokat szerepelt mostanában a hírekben a gyors minihitelek piacára fókuszáló Provident neve. A céget a kirívóan magas, már-már uzsorakamatnak nevezhető, rendkívüli mértékű THM-ek miatt vették elő és kétségbevonták az üzletük erkölcsi alapjait is. Egy azonban biztos, az általuk nyújtott szolgáltatásra szükség van és a nehezített gazdasági körülmények nyomán még inkább szükség lesz. A gazdasági válság egyik nyertese tehát a Providencia lesz.
A cég által nyújtott hitelkonstrukciókat egy korábbi bejegyzésben már szintén kiveséztük, itt most csak az aktuálitása miatt említem meg újra.