2009. december 29., kedd

Hitelplafon rendelet a biztonságos hitelezés érdekében a személyi kölcsönökre is

A kormány az idei utolsó ülésén elfogadta a hitelezés, a hitelképesség vizsgálatáról szóló rendeletet. Ez a rendelet a jövőben érinteni fog mindenkit, aki lakáshitelt (ingatlan fedezető jelzáloghitelt), autóhitelt vagy személyi hitelt szeretne felvenni.

A rendelet célja, hogy segítse a felelős hitelezést, megakadályozza az emberek (és a bankok) felelőtlen túlköltekezését a lehetőségeiken túli vállalások megakadályozásával és ezáltal mérsékelje például a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatokat.

A rendelet a hazánk területén tartózkodó természetes személyek részére nyújtott hitelekre és lízingszerződésekre vonatkozik.

Külön szabályok születtek a hitelképesség vizsgálatára, az ingatlanfedezetű jelzáloghitelekre és a gépjárműhitelekre.

A hitelképesség vizsgálata mostantól kötelező minden hiteligénylés esetén, a rendelet azonban a bankokra bízza, hogy milyen módszerekkel állapítják meg a leendő ügyfél hitelképességi vagy hitelezhetőségi limitjét, amelyet a törlesztő részlet nem haladhat meg, tehát ennél nagyobb havi terhekkel rendelkező hitel az ügyfélnek ezentúl nem adható. A fentiek forint alapú hitelekre, személyi kölcsönökre vonatkoznak.
Eurohitel esetében a törlesztőrészlet a megállapított hitelképességi limit 80%-a, svájci frank esetében 60%-a lehet maximum.

Az ingatlan fedezetű jelzálog hitelek mértéke forint hitel esetén nem lehet nagyobb a fedezetül felajánlott ingatlan értékének 75%-ánál, euro hitel esetén 60%, más deviza esetén 45% a limit. Lízing esetén forint alapon 80%, euro alapú lízing esetén 65% illetve más deviza esetén 50% a három sarokszám.

A gépjármű hitelezés szabályai is változnak. Az autóvásárlásra igényelt hitelek futamideje nem lehet nagyobb 7 évnél, az autóhitel öszsege pedig nem lehet nagyobb, mint az autó piaci értékének 75%-a forint hitel esetén. Euro alapú hitel esetén 60%, más deviza esetén 45% a limit. Lízing esetén 80%, 65% és 50% ez a három sarokszám.

A korábbi találgatások illetve ötelek, amelyek a THM mutatót maximálták volna, nem váltak valóra. Ez jó hír a Providentnek és más, a gyorskölcsön piacon hasonlóan nagy THM-mel hitelező pénzügyi vállalkozásoknak. A rendelet gyakorlatilag még mindig a bankokra bízza egy-egy ügyfél, hitel igénylő természetes személy hitelképeségének megítélését, de azért a fentebb ismertetett sarokszámok korlátok közé szorítják az ügyletek kivitelezhetőségét, ami reméljük valóban hozzá fog járulni ahhoz, hogy az emberek nem adósodhassanak el erejükön felül.


Kedves Olvasók! Ezzel a hírrel zárom a 2009-es évet. Ezúton kívánok mindenkinek sikeres és boldog, nagyobb pénzügyi problémáktól, túlzott eladósodástól mentes új esztendőt! Olvassák jövőre is személyi kölcsön blogomat.