2009. május 24., vasárnap

Az OTP Bank nem szeretné ügyfeleit BAR (KHR) listára tenni

Az OTP Bank egy nyilatkozata szerint egy adósvédelmi programot indít, melynek célja, hogy a nehezedő gazdasági körülmények (vagy egyéb okokból) törlesztési nehézségekkel küzdő, kölcsönöket, hiteleket felvevő ügyfeleik minél hosszabb ideig ügyfelek maradhassanak és ne kerüljenek fel a rossz adósok neveit tartalmazó BAR (KHR) listára.

A közlemény szerint a késedelmes fizetések aránya nőtt az utóbbi fél évben, de még túlsúlyban vannak a törlesztőrészleteket rendben, határidőre fizető ügyfelek. Úgy tűnik, az OTP egyelőre nem aggódik a hitelek tömeges bedőlése, a tömeges fizetésképtelenség miatt.

Az ország legnagyobb bankja jelenleg is több megoldást ajánl törlesztési nehézségek esetére ügyfeleinek attól függően, hogy az ügyfél személyi kölcsönt, lakáshitelt, jelzáloghitelt vagy valamilyen egyéb célú hitelt vett fel...

Fontos, hogy a bank időben jelzést kapjon arról, ha egy személyi- vagy akár lakáskölcsönt felvevő ügyfélnek fizetési nehézségei támadnak, így sokkal könnyebb egy közös, mindenkinek megfelelő áthidaló megoldást kitalálni. Ezek a megoldások általában rövid időre szólnak. Jó tudni, hogy ilyen megoldást csak végszükség esetén érdemes igénybe venni, mivel a "türelmi idő" letelte után a terhek növekedni fognak - valószínüleg a jelenlegi terhethez képest egy magasabb szintre ugorhat például a törlesztőrészlet, vagy nagyobb lehet a kamat...

Milyen eszközöket alkalmaz az OTP Bank a hitelfelvevő ügyfelei terheinek csökkentése érdekében?

A személyi kölcsön és az áruhitel esetében csökkentett törlesztő részletet engedélyezhet. Opcionálisan választható a futamidő meghosszabbítása vagy meg nem hosszabbítása. Ha hitelünk futamidejét nem hosszabbítjuk meg viszont egy átmeneti időszakra a törlesztőrészlet csökkentését kérjük a banktól, a kialkudott időszak után a törlesztőrészleteink magasabbak lesznek, mint az eredeti törlesztőrészletek!

Ingatlanfedezetű hitel, jelzálogkölcsön, lakáshitel esetén az ügyfelek 3,6 vagy 12 hónapos időszakra áttérhetnek a fix forint alapú törlesztési díjakra, így erre a rövid időszakra az árfolyamváltozás hátrányos hatásait kiküszöbölhetik.

Általánosságban a felvett kölcsön vagy hitel törlesztési terheinek csökkentésére vagy megszüntetésére az OTP Bank az alábbi lehetőségeket kínálja fel:- futamidő meghosszabbítása (prolongálás),- a törlesztőrészlet átmeneti csökkentése,- a törlesztés szüneteltetése,- tartozásrendező vagy adósságrendező kölcsön igénybevétele.Az OTP Bank törlesztést nem enged el tehát jelenleg minden körülmények között a felvett kölcsönök maradéktalan visszafizetését várja el az ügyfeleitől.

Az esetleges szerződés módosítások járulékos díjai tekintetében azonban már jóval engedékenyebb a bank.

Nem kell megfizetni a szerződésmódosítási díjat azon devizahiteles ügyfeleknek, akik a futamidő meghosszabbítását kérik. A devizaalapú hitelek forintra váltásánál rengeteg járulékos költség merül fel (csak néhány: szerződésmódosítási díj, fedezetváltozási díj, ismételt értékbecslés - hitelbiztosítéki érték megállapításának díja, hitelkeret folyósítási jutalék, TakarNet lekérdezés díja, fedezetkezelési díj). Nem beszélve arról, hogy a devizahitelek forintosítása gyakorlatilag az árfolyamváltozásokon elszenvedett veszteségek REALIZÁLÁSÁT jelenti! Ne csináljunk ilyet, ha nem muszáj!!!

Az OTP Bank csatlakozik a lakáshiteles ügyfelek megsegítésére létrehozott állami kezességvállalási programhoz is, bár ennek részletei és az ügyfelek számára ebből átadható haszon még nem ismertek, csak tervek vannak: például egy munkanélkülivé vált adós, ahhoz, hogy elkerülje a BAR listára (KHR lista) való felkerülést, minimum havi 10.000 Ft. törlesztést kell vállaljon és emellett legfeljebb két évig kaphat törlesztési könnyítést. A fennmaradó törlsztőrészleteket pedig további 10 év alatt kell visszafizetnie később...

Az OTP Bank reménykedik abban, hogy minden ügyfelével sikerül közösen egy mindkét fél részére elfogadható átmeneti megoldást találni és ezzel mind az ügyfél, mind a bank elkerülheti, hogy a BAR (KHR) listát bővíteni kelljen.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az elméleti segítség jól hangzik, a baj hogy a gyakorlatban nem igazán működik. Ha valaki bármi könnyítést szeretne, magának kell utánajárni, a Bank nem segít:
http://www.penztvagyeletet.hu/itelet.php?jf=maganszemely&pzi=otp&id=22&tevkor=8&vallkor=8&szolg=Szem%E9lyi_k%F6lcs