2009. május 7., csütörtök

Hiteles történelem, avagy többek közt: személyi kölcsön anno

Látogatható az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteménye


Magyarországon csak alig több mint 150 éve alakultak az első pénz- és hitelintézetek. A régi pénzintézetek és a pénzvilág eszközeinek fejlődése eddig nem sok hangsúlyt kapott más muzeális értékek mellett, de ahogy a pénz egyre nagyobb szerepet játszik az emberek életében, ahogy egyre inkább meg kell tanulnunk a pénzzel bánni annak érdekében, hogy gondoskodni tudjunk saját jövőnkről, a pénz és a banki rendszer történelme is nagyobb szerephez jut - hiszen egyre többen szeretnék megismerni a dolgok eredetét. A bankok működésének emlékei manapság már muzeális értékű, ritkaságnak számító kor- és gazdaságtörténeti dokumentumok.

Az 1960-as években létrehozott Pénzügytörténeti Gyűjtemény ezeknek a gazdaságtörténeti dokumentumoknak és egyéb eszközöknek gazdag tárháza. Megtekinthetők itt az első magyar takarékpénztár és bank alapításával, majd az azt követő évtizedek számos más pénzintézetének működésével kapcsolatos tárgyi emlékek: számolóeszközök, iroda-berendezési, irodafelszerelési és dísztárgyak.

A Gyűjtemény számos értékpapírt, betétkönyvet és sorsjegyet, okmányt és kéziratot, fém- és papírpénzt, perselyt és plakátot, szakkönyvet és fényképet tartalmaz. A gondosan megőrzött anyag jelentős része a régi értékpapírok állománya, amely több száz pénzintézeti, ipari, közlekedési, kereskedelmi részvénytársaság és szövetkezet, valamint állami kibocsátó közel 20 ezer részvényét, kötvényét és üzletrészét reprezentálja.

A Gyűjtemény más darabjai a pénzintézeti szolgáltatásokat, tehát a betéteket, a hiteleket (igen, a személyi kölcsönöket is), a biztosításokat, a tőzsdét népszerűsíti, de emellett a takarékosságra nevelést, a pénzügyeink feletti tudatos kontroll elsajátításának fontosságát is sugallja különféle plakátok, ismertetők, valamint változatos korú és anyagú, formájú perselyek bemutatásával.

A kollekció napjainkban is növekszik, sok II. világháború előtti, sőt XIX. századi értékpapír, betétkönyv, pénzintézeti használati tárgy, szakkönyv és dokumentum kerül még ma is a gyűjteménybe. A hazai értékpapírok kibocsátásai napjainkban már dematerializált formában történnek, ezért az 1980-as évek végétől fizikai értelemben még megjelent, megszerezhető példányok felkutatása szintén a a gyűjteményt működtető szervezet feladata.

A kiállítás az OTP Bank neve alatt fut, amely bank, jól tudjuk: hazánk jelenlegi lenagyobb betét, különféle hitel illetve személyi kölcsön állománnyal bíró pénzintézete. Már csak a gyűjtemény legnagyobb támogatója (és kezdeményezője) tiszteletére is az állományban nagy jelentőséggel bírnak az 1949-ben alapított Országos Takarékpénztár régi, és az 1991. január 1-én részvénytársasággá alakult Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank aktuális, dokumentum értékkel bíró anyagai is. Egy elkülönített részben az Országos Takarékpénztár első évtizedeinek emlékei is megtekinthetők.

A Gyűjtemény bemutatótermében egy XX. század elején épült pénzintézet rekonstruált bejárata fogadja a látogatót. A korabeli bútorok, használati tárgyak, ügyviteli eszközök használatával kialakított két bankiroda a századelő hangulatát idézik. A vitrinekben értékpapírok, betétkönyvek, perselyek, irodagépek és okiratok láthatók.

Aki teheti mindenképpen látogassa meg az OTP Bank Pénztörténeti Gyűjteményét, nagyon érdekes dolgokat láthat.

További információk:
OTP Bank Pénztörténeti Gyűjtemény - személyi kölcsön történelem

Nincsenek megjegyzések: