2008. október 25., szombat

Majd a hitelkalkulátor megmondja

Mire jó és mire nem egy online hitelkalkulátor?


Manapság, az Internet korában már minden magára valamit is adó bank, pénzintézet és pénzügyi szolgáltató cég alkalmaz hitelkalkulátort a saját weblapján.

A hitelkalkulátor tulajdonképpen egy számítógépes program, amely a böngészőn keresztül használható és (elvileg) az adott bank vagy cég legfrissebb adatokkal feltöltött adatbázisa alapján számolja ki a potenciális ügyfelek számára a havi törlesztés összegét bizonyos megadott bemenő információk (pl. felvenni kívánt hitel összege, futamidő) alapján.

Egy ilyen egyszerű kis hitelkalkulátor jó kis játékszer (csali) az ügyfélek megfogásához, hiszen ki-ki kedvére számolgathat, játszadozhat vele. Nyújt némi tájékoztatást az kétségtelen, de leginkább a weblapon felvezetett marketing kiegészítő kelléke. Hiszen bárki bármit is számolgat egy ilyen hitelkalkulátorral, attól még nem lesz hitele, mindenképpen vár rá egy (vagy több) beszélgetés a bank emberével vagy egy üzletkötővel. Legfeljebb csak megerősíti azt, amit az ember már úgy is kiszámolt fejben nagyjából, hogy mennyi lesz a havi törlesztőrészlet? Az ilyen hitelkalkulátorok mellé nem győzik a bankok odaírni, hogy a kiszámol értékeket senki ne vegye kőbe vésettnek, ne adj' Isten ajánlattétlenek a bank részéről - még valaki számon kéri őket. Szóval ezek valójában csak közelítő (tájékoztató) számok, nehogy bárki is komolyan vegye őket! Ha valaki eljut a szerződéskötésig, abban egész más számok fognak szerepelni, arra mérget vehet.

A hitelkalkulátorok fajtái

A legegyszerűbb hitelkalkulátor a felvenni kívánt kölcsön összegét és a kívánt futamidőt valamint a bank aktuális hitelcsomagjának kiválasztását várja az érdeklődő ügyfelektől és kiszámolja, hogy a megadott feltételek mellett mekkora törlesztőrészletre számíthatnak. Ilyenek általában a személyi kölcsön konstrukciók törlesztő részleteit kalkuláló programok, hiszen a személyi kölcsön talán a legegyszerűbb és legkevesebb módosító opcióval és paraméterrel ellátott hitelfajta.

A lakáshitelek felé menve már bonyolultabb számításokat kell végezni, illetve nem maga a kalkuláció lesz bonyolultabb, hanem az egyes konstrukciók, amiknek megfelelően több opciót, választási lehetőséget, feltételkezelést kell beépíteni ezekbe a hitelkalkulátor programokba. Van olyan bank, ahol egy az egyben ugyanazt a hitelkalkulátor programot teszik ki Internetre, amelyet a bank viszonteladói, az általában ingatlanügynökségeknél vagy hitelközvetítő cégeknél üldögélő, úgynevezett hitelügyintézők vagy a mobil üzletkötőik is használnak. Ezek a programok már kicsit szofisztikáltabbak, több bemenő paramétert várnak, de pontosabb adatokat is adnak. Gyakran előfordul, hogy ezek nem is igazán különálló programok, hanem például letölthető Excel táblázatok (mint pl. az ERSTE Bank esetében).

Marketing szempontból a legjobb hitelkalkulátorok azok, amelyek a számítás végén rögtön fel is kínálják az ügyfeleknek, hogy online megrendelhetik a kikalkulált hitelcsomagot (a hitelek online megrendeléséről lásd ez előző, Online személyi kölcsön igénylés című írásomat).

Hivatkozások a legjobb, legnagyobb bankok/cégek hitelkalkulátoraihoz, kategóriákra bontva:

I. Egyszerű hitelkalkulátorok
Budapest Bank személyi kölcsön kalkulátora (ezek egyszerű kalkulátorok - minden konstrukciójukra van egy)
CIB személyi kölcsön (és lakáshitel) kalkulátorok
Cetelem személyi kölcsön
OTP személyi kölcsön kalkulátor
Raiffeisen személyi kölcsön kalkulátor (hitelválasztó)
K&H személyi kölcsön kalkulátor
UniCredit bank személyi kölcsön hitelkalkulátor

II. Összetettebb hitelkalkulátorok
ERSTE Bank Excel alapú kalkulációs táblázatok nme csak személyi kölcsönre
PSZÁF független hitelkalkulátora !!! AJÁNLOTT !!!

III. Online rendeléssel egybekötött hitelkalkulátorok
Santander személyi hitel kalkulátor online megrendeléssel
B&G Hitel és Lízing hitelkalkulátor és online megrendelés
Onlinehitel.info személyi kölcsön megrendelés előzetes kalkulációval
CreditHill hitelkalkulátor

IV. Egyéb, speciális célú hitelkalkulátorok
Léteznek speciális hitelcélokra létrehozott kalkulátorok is, mint például az áruhitelkalkulátorok és az autóhitelkalkulátorok. Ezeket általában egy-egy kereskedelmi cég illetve vállalkozás működteti és a velük szerződésben lévő bankok kondíciói alapján számolnak.
Autóhitelezés - hitelkalkulátor
AAA Autó hitelkalkulátor
Briver Kft hitelkalkulátor
Extreme-Digital hitelkalkulátorok

Érdemes még böngészni a hitelkalkulátorokhoz vezető hivatkozások két gyűjtőlapját is:
Hitelkalkulátor LAP.HU oldal
Hitelkalkulátor.info

Köszönöm, hogy olvassa Személyi Kölcsön Információs blogomat. A következő bejegyzésekben néhány nagyobb pénzintézet személyi kölcsön ajánlatait fogom szemügyre venni és szót ejtünk a gyors hitelek-ről is, ami új szolgáltatásként fogható fel a bankoktól az egyre erősödő piaci verseny közepette a személyi kölcsönt felvenni kívánó ügyfelek utáni harcban.

1 megjegyzés:

bernalescieux írta...

Hitelajánlataink
Be kell, hogy finanszírozza egy fontos projekt, vagy keres finanszírozást építeni vagy vásárolni otthonában? Ne kérjen több kérdést. Kínálunk ingatlan hitelek, autó hitelek és személyi kölcsönök, hogy segítsen.
alex.triadis1974@gmail.com