2008. december 1., hétfő

Személyi kölcsön BAR listásoknak is?

Hitel BAR listás ügyfelek részére

A BAR a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer rövidített, régi megnevezése. Az adósok nyilvántartásának rendszerét egyébként a BISZ Rt. üzemelteti. Új elnevezése: Központi Hitelinformációs Rendszer, rövidítve KHR.
Az emberek fejében a BAR elnevezés rögzült, ezért a köznyelv még mindig csak BAR listaként emlegeti az adatbázist és BAR listásoknak nevezik azokat, akik valamilyen oknál fogva bekerültek ebbe az adatbázisba.

A rendszernek minden hazai hitelezéssel foglalkozó pénzügyi szervezet (bankok főleg) tagja és az adatbázis nagy mértékben karbantartott, aktuális adatokat tartalmaz.

A BAR listán nyilván tartják a vállalkozók adatait éppúgy, mint a magánszemélyek adatait.
A magánszemélyek adatait tartalmazó részben megtalálható minden olyan természetes személy adata, aki valamely pénzügyi intézménnyel kötött hitelszerződését szerződését megszegte. A szerződés szegés a legtöbb esetben késedelmes fizetést, hiteltartozást takar. Az ügyfelek azonosítása családi nevük, utónevük, születési dátumuk, születési helyük és anyja nevük alapján történik.

A felsorolt adatokon kívül szerepelhet még a rendszerben az ügyfél házasságkötés utáni neve, a személyi igazolvány/útlevél azonosítója és az állampolgársága is.

A BAR listára akkor kerül fel valaki - a törvényi előírás szerint -, ha a hitelszerződésben vállalt kötelezettségeinek 90 napon túl sem tett eleget és amely tartozás számosságában meghaladja a mindenkori minimálbér összegét.

További tárolt adatok:
– a hitelmulasztás bekövetkezésének dátuma,
– a hitelmulasztásra vonatkozó megjegyzés,
– hitelmulasztás megszűnése esetén a megszűnés dátuma,
– a hitelmulasztás megszűnésére vonatkozó megjegyzés.

Sokan azt gondolják, hogy aki egyszer a BAR listára felkerül, akkor örökre elvágta magát a bankoknál, amennyiben ismét hitelhez szeretne jutni. Pedig ez nem így van. Egyes bankok és ügyes, jó banki kapcsolatokkal rendelkező pénzügyi szolgáltatók, ügynökségek képesek arra, hogy BAR listás szereplés mellett is hitelhez jusson az ügyfél. Némely bankok kizárák a BAR listás ügyfeleket, néhány bank viszont bevállalja őket - természetesen megfelelő feltételek és biztosítékok megléte esetén valamint szigorúbb, a hitel kamatterhével, visszafizetési ütemezésével kapcsolatos feltételekkel. A finanszírozó bank részéről minimális elvárás nagyobb hitelösszeg esetén a megfelelő ingatlanfedezet bevonása.

A BAR listáról való lekerülés után az ügyfél "megbélyegzett" állapotba kerül, ez az időszak 5 évig tart, BAR listás előélete ezután nullázódik.

A tapasztalat szerint 10 BAR listára felkerült adósból 6 vagy 7 áruhiteles ügyfél, tehát az áruhitel törlesztésének elmaradásával lehet a legkönnyebben felkerülni a listára ezért érdemes több figyelmet szentelni az apró (vagy nem annyira apró) törlesztő-részleteknek is.

A listára való felkerülésnek azonban más, egyéb okai is lehetnek. Főleg az a kellemetlen, amikor önhibánkon kívül kerülünk fel a BAR listára például az alábbi okok valamelyike miatt:
- kezességvállalás más hiteléért
- mobiltelefon előfizetés részleteinek elmaradása
- ellopott vagy elveszített személyigazolvány, amellyel valaki visszél
- diákhitel törlesztőrészleteinek elmaradása
- rég elfeledett bankszámla költségeinek nem fizetése

Tipp: Hogyan lehet megtudni, hogy BAR listások vagyunk-e?

Egyszerű. Meg kell próbálni valamely áruházban hitelre vásárolni valamit. Ha elutasítják, rögtön meg fogjuk tudni, hogy BAR listások vagyunk, ellenkező esetben nem.

Mit tehetünk, ha úgy érezzük, jogtalanul kerültünk fel a listára?

Elsőként írásban adjuk be a panaszunkat abban a bankban, amely BAR listára tett minket csatolva az egyéb, üggyel kapcsolatos dokumentációkat is. A dokumentumokat a bank panaszkezelő szervéhez kell eljuttatni.
Amennyiben nem járunk sikerrel, perre vihető az ügy, amelyet a KHR listát kezelő szervezet és a bank ellen lehet indítani.

A gyors hitelek veszélyei

Egy korábbi bejegyzésemben a gyors hitelekről írtam és említettem néhány céget is, akik ilyen típusú hiteleket értékesítenek. Ezeknél a hiteleknél jó tudni, hogy elég nagy a veszélye annak, hogy felkerüljünk a BAR listára. Mivel a minihitelek, gyorshitelek világában viszonylag rövid futamidőről beszélünk és heti törlesztésről, a pénzügyi szolgáltató cég nem fizetés esetén szinte soha nem várja ki a törvényileg meghatározott 90 napot, hanem már akár 2-3 heti részlet elmaradása után is BAR listára tehet bennünket.

Mit tehetünk, ha már BAR listások vagyunk?

A legfontosabb, hogy ha már felkerültünk, ne legyünk aktív BAR listások. Tartozásainkat visszafizetve passzív státuszba kerülünk és így már sokkal jobb eséllyel indulhatunk egy átlagos költségekkel rendelkező hitelkonstrukcióért. Aktív BAR listásként extra nehezített feltételekkel kaphatunk csak kölcsönt - ha egyáltalán kaphatunk.

További információk

BAR lista ügyben az egyik legjobb website a bar-lista.com. Az itt olvasható információk nagy része is onnét származik. További részletekeért bátran fel lehet keresni az oldalt. Természetesen nem csak információt, hanem segítslget is nyújtanak BAR listás ügyfelek részére a hitelügyintézésben. Lásd: bar-lista.com onlline hiteligénylő.

További kiindulási pont lehet a LAP.HU csoport tematikus oldala, a barlista.lap.hu.

A személyi kölcsön információs blog következő témája: a kezesség vállalás.

Eddigi témák:

A személyi kölcsönök jellemzői

Személyi kölcsön konstrukciók: TESCO hitel

Online személyi kölcsön igénylés

Személyi kölcsön hitelkalkulátorok

Személyi kölcsön MOST: Raiffeisen Bank

Gyorskölcsönök és Minihitelek





Nincsenek megjegyzések: